Az én Vicém

Az én Vicém

Deme Marika receptjei

2018. február 28. - Beáta Ilona

Marika épp málékásás káposztát készítette, amikor elkezdtünk beszélgetni a különféle ételekről, szokásokról, süteményekről. Az elhangzottakat szó szerint adom közre, úgy, ahogy Marika elmesélte nekem.


A vicei málékásás káposzta, más néven kukoricadarás káposzta.

Hozzávalók:

kukoricadara vagy málékása

hagymás alapon egy jó pergelés,

só bors, paprika

Régen nem tettek bele rizset, de jobb, ha van, mert puhítsa.

Füstölt hús bele.

A kukoricadarát megmosom, kicsi sós vízben előre megfőzőm, kicsit puhuljon, másképp nagyon széjjed, nem is lehet összeállítni.

Hagymát megpergeli, dinsztelni, fele zsír, fele olaj, hagymás zsírba bele a só, bors, paprika - ízlés szerint. Utána összekeverem a darával és kicsi rizset adunk hozzá, hogy könnyebb legyen.

Káposzta, savanyú káposzta, télen ez a több, de lehet édes káposztából is készíteni.

Házilag savanyított: ősszel a káposztafejet kivágni a csutkájánál, megtölteni sóval, betenni a hordóba és feltötni vízzel, kapor, csombor, torma megy bele a savanyításhoz.

Kell egy olyan jó hónap, nyolc hét, hat hét,  hogy megsavanyodjon.

Október-novemberben tesszük savanyítani a káposztát, és disznóvágásra, decemberre már jó lesz.

Van, aki issza a levét, zsíros ételek mellé az nagyon jó. De a lé nem áll el egész télen, az csak egy darabig jó.

Savanyú káposztát kiszíttatom, (kiáztatom) hogy ne legyen annyira sós, van, aki jó savanyún szeretni, én (Marika) egyik napról a másikig áztatom, hogy jól kiázom.

Vastag kóróját, csutkáját, úgy mondjuk: megormozzuk a káposztát, azt kivágom, nagyobb leveleket elvágni, van, amikor háromba is lehet vágni, kisebb marad.

Beletekerem a málé kását.

A nagyfazékba alulra kicsi olajat a fenekére, csombort, kaport, egy rend káposztalevelet, ami eltakarja a kórókat, a csombort és a kaprot.

Utána a betekert káposzta, a hús a közepébe, ma már nem úgy van, hogy egy rend káposzta egy rend hús.

Ma már a közepébe beleteszem a füstölt húst, és belefő.

A mai füstölt disznóláb, reggel baltával a favágó tönkön lett szétvágva.

Tötelékkel zárom, rá kicsi aprítás, vagyis a káposzta apróra vágva.

Felöntsük vízzel, és feltesszük főzni, sokáig fő.

Nem kerül bele még só sem, mert sós a töltelék, és a füstölt hús is.  3-4 óra alatt lassan kell főzni, hogy ne menjenek szét a tötelékek.

401.jpg

Marika tölti a káposzta lapit málékásával

402.jpg

Telik a fazék egy rend töltelék, egy rend füstölt csülök

 

Pergelt káposzta: savanyú káposzta levele összevágva hosszúkás csíkokra.

Majd pergelve a hagymán, hogy süljön, főjön,

Füstölt húsból készül, csak nem tötelék, hanem a káposzta apróra vágva.

Egy hagymát megpirítunk, beletenni a szálára, hosszúra vágott káposztát, előre megfőzni a füstölt húst, füstölt oldalast, vagy kinek mi van, de oldalast szoktunk.

A hagymán süljön, főjjön a káposzta, s ha kell, ennek a füstölt levével kell felönteni.

Ezt szokták enni puliszkával.

A puliszkát megfőzik külön és mellé eszik, a káposzta mellé.

 

Puliszka: vagyis kukoricaliszt

Kicsi sós vízbe kell a kukoricalisztet, vagy másképp málélisztet beletenni. Amikor a víz fő, állandóan kavarni,  hagyni, hogy jól főjjön meg, és ez a puliszka.

Puliszka mindig csak sós, édesen nem főzik itt.

Eszik túróval, tejjel, tejföllel, mártással, törtpaszullyal.

Tejjel, kiteszik a puliszkát a tányérra, tötnek tejet rá és kalánnyal, mint a levest, úgy eszik.

A tejfölt ráteszik, s úgy mártsák.

Tojásrántottával is eszik, kicsit hígabb a rántotta és mártsák mellé a puliszkát.

 

Mártással: csirke, kolbászos mártás (csirkepaprikás vagy kolbászos oldalassal), piros mártás, az a paradicsomos mártás.

Mártás: van, aki tesz hagymát, de nem mindenki, ha tesz is, csak egyet, nem zaftosan.

Anyósomtól tanultam:

Egy kis zsírt felteszek, beleteszem a csirkehúst, bármi lehet, a paprikát csak később, hogy ne égjen meg, amikor már kicsit megfőtt, megsült a hús. Utána teszek bele egy fél kalány lisztet, paprikát, borsot, kis levesport, zöldpetrezselyem, sót.  Felöntöm vízzel, mikor megfő, kicsi lisztes habarás, utána tejfölt. A tejfölnél már leveszem, akkor már nem fő.

A kolbász vagy oldalas mártásnál nem teszek előre lisztet, elég zsíros, zaftos.

 

Tört paszuly: paszuly megfő a sós vízben, egy hagyma egészben bele, csak egy kis ízet ad.

Utána megtörni a paszulyt.

Blenderrel, (botmixer) mixerrel, régebb, megtörték, törővel (krumplinyomó) és leszűrték, átpaszírozták.

A törtpaszulyra egy hagymás pergelés: olaj és hagyma, pirospaprika, összekeverni mártásnak, a főtt paszuly lével hígítom, ha kell.

 

Túrós puliszka: megfő a puliszka, szalonnát apróra vágunk, megpergeljük, és kirakjuk egy rend puliszka, egy rend szalonna, egy rend túró vagy sajt, emeletezem, amíg el nem fogy, és mint a tortát szeletelem, úgy kapják a tányéron.

- Honnan van a kukoricadara vagy liszt?

Bethlenben van malom és el kell vinni a leszemezett kukoricát, és adják a lisztet.

Otthon villanydarálóval ledarálom a kását, a darát, és abból késül a puliszka, állatok is ezt kapják, tehén vagy a disznó.

Van, aki szárazan adja a darát, van, aki forró vízzel leönti, és úgy adja kásának, az állatoknak.

Csobánok szokták csinálni a Buccot:

Főtt puliszkából gombócot formálnak, de a közepébe túrót vagy tejfölt tesznek, és beteszik a sütőbe, összesütik. Ma már alufóliába tekerve a szénre, parázsra is ráteszik és úgy sül össze.

 

Bálmos: Juhsajtot, ha csinálod, megaltatni a tejet, leszedni a zsíros fölét, két-három napig tartani, hogy kicsit savanyodjon meg, utána megfőzni puliszkaliszttel.

De, lehet tehéntejjel is csinálni: megalszik az aludttej, só, beletenni jó kalány zsírt, és amikor kezd főni, málélisztet beleszórni és lassan keverni, hogy ne csomósodjon. Amikor kezd keményedni, még 2 tojást beletenni, kicsit főzni, majd kész, kitenni a tányérba és tejföllel enni. A tejfölt, mellé teszik és mártani kell bele a bálmost.

 

Felvert galuska = nokedli

laska, makaróni = tészta

 

Vicei húsleves:

Tyúkhúsleves ünnepi ebédre, keresztelő, lakodalom régebb még temetésre is készült.

Vizet feltenni nagy fazékban, beletenni a tyúkhúst. Lakodalomra vagy nagyobb összejövetelekre egészben teszik bele.

Ha csak otthonra, a háznál, akkor összevágják a tyúkot.

Beleteszik a tyúkot a fazékba, belejön a zöldség, a murok, vagyis sárgarépa, celler (zeller), petrezselyem, hagyma. A zöldségek nagyobb darabokra vágva, szemes bors, só, pici leves por  (ételízesítő).

Lassú tűzön főzni, nagyobb adag 3-4 órán át fő.

Mikor megfő, leszűrjük, és belefőzzük a levesbe a házilaskát.

A tyúkhúst kisütni és rántott krumplit vagy pirét adunk mellé.

Rántott krumpli úgy készül, hogy a hagymát, őrölt pirospaprikát megpergelem, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítem. Petrezselymet azért teszek bele, mert színesebb, és vagy bele kell vágni, vagy belereszelni az előre megfőzött meghámozott krumplit, vagyis barabolyt.

Általában az egybefőtt tyúkot feldarabolják, és paprikás zsírban megsütik. Ha nincs rá lehetőség, mert nem fér, nincs hol megsütni, akkor csak leöntik a megpergelt, paprikás zsírral.


Lakodalmi sütemények:

Kati: két lap, közte rumos krém,

Zserbó, Kiflik, Néger kocka, Szalontai kifli vagy Havasi kifli

Polonyú kifli: zsírral gyúrva, Piskóta, Isler, Diós-mákos kalács,

Hájas tészta: Gyúrták, csapták az asztalhoz

Borzas Kati: két lap, közte íz, dió, polonyú kifli többi tészta kisodorva és úgy rácsosan rátenni

Mézes szelet, Karamell tészta, Pánkó, csöröge

Hólabda: két fél kalányba

Sós rudak, Köményes tészta

 

Torta: 20-30 db torta.

 

Krémet: liszttel tejjel főzték, pépes krém. Vajjal, margarinnal, összekeverték.

Lakodalmaknál az előétel: tepertyű, májas, véres (- hurka felkarikázva) disznófő, potyolt hús, vagyis, rántott hús

Böf saláta: a levesből kivett zöldségekből készült zöldségsaláta, majonézes

Szoktak még az asztalra tenni vagy téli édességként enni, málét.

Málé: kukoricaszemet jól kimosni, puhára megfőzni, cukorral megszórni és lehet enni.

A kukoricalisztet is hívják még málénak.

 

Kemencében sültek: inkább tésztafélék, húsokat nem szoktak kemencében sütni.

Kelt tészták: kenyér, kalács, lepény,

Káposztalapukat tettek a kenyér alá vagy a tetejére is, ha erősen forró volt a kemence, hogy ne égjen meg.

A kemencében sült kenyeret bottal kell megütögetni, akkor lemegy a vastag héja (vagyis az égetett rész) és reszelővel megreszelni, mert úgy szebben néz ki.

 

Puronyó: (porhanyós tészta) mert zsírral meg van gyúrva: almás tészta, kósza, vagyis a cipó.

A románok húsvétra, lakodalmakra töltött káposztát tettek a kemencébe főni.


Italok: pálinka, bor, mézes, köményes pálinka égetett cukorral készül, mint az édesmálé pálinka

Visináta: (román kifejezés, meggyet jelent) meggyes édes pálinka – likőrnél jóval erősebb. A meggyre cukrot tesznek, ha felolvadt, leöntik pálinkával és pár napig, vagy akár hetekig áll rajta. A pálinka átveszi a meggy ízét és színét, majd üvegekbe töltik az édesebb visinát.  Azután újra feltöltik pálinkával a cukrozott meggyet, hadd ázzon ki, színezze, ízesítse meg az italt. Gyengébb, mint a pálinka, ami általában, 52-55, de akár 60 fokos is lehet.

Mostani újabb sütemények általában piskóta alapúak, különböző krémek vannak benne: tojás, tejszínhabos, pudingos, kakaós, vaníliás.

Piskóta:

10 tojás fehérje

10 kalány cukor,

10 kalány liszt

 A cukrot felverni a tojás fehérjével, ha meg van, belekeverni a lisztet és a tojás sárgáját, 1 cs. sütőpor bele, ez egy tepsinyi piskóta. Ezt így önmagában eszik, ha krém vagy glazur kerül rá, akkor csak fele adag készül


Krémek:

- Tojás krém

3 tojás sárgája

9 kanál cukor kikavarni, gőz felett megfőzni, ha kihűlt, egy margarint, vagy vajat tenni bele.

Vaníliával, kakaóval, kávéval ízesíteni.

- Puding krém

2,5 dl tejben megfőzünk egy pudingot, 2-3 kalány cukorral, amikor félig kihűlt, vajat vagy margarint keverünk beléje.

 

- Tejszínhabos krém

1 liter tejszínhab, keményre felverni. Hűtőben áll.

8 tojás sárgáját 8 kalány cukorral gőz felett megfőzünk.

3 zselatin 2 dl vízzel vagy kompót levével feloldjuk, gőz felett megolvasztjuk, hogy a szemcséi menjenek el, majd beletesszük a tojás sárgájába. Mikor majdnem ki van hűlve, fél melegen összekeverjük a tejszínhabbal. Nagyon jó kemény krém, tésztára kenhető, kakaóval is ízesíthető.

 

Keresztelő, lakodalom, összejövetelekre készülnek az efféle sütemények.

Ünnepekre a legtöbb családnál sütnek házi tésztát.

Esküvőre most már veszik a tésztát, mert nem engedik bevinni a házit. Kell papír, hogy nehogy valaki megbetegedjen.

Marika nagyon finom süteményeket csinál, és jóízűen főz. Volt kitől tanulnia. Anyukája, anyósa is jól sütött-főzött. Van egy jó vaskos füzete, amiben őrzi a recepteket.

Következzenek Marika receptjei:

 

1., Keksz

50 dkg liszt

8 kanál szír

1 tojás

20 dkg cukor

2 dl tej

vanília, sütőpor, pici só,

Az egészet összegyúrni és húsvágón kihajtani.

 

2.,  Kifli

1 kg liszt

20 dkg zsír

20 dkg cukor

 1 tojás

 fél liter tej

 kis kanál szodapor

citrom leve, héja

pici só

 

Pihentetés nélkül kiflit formálunk, dióval, ízzel töltjük és süssük.

 

3., Kati tészta

50 dkg liszt

15 dkg zsír

15 dkg cukor

4 tojás sárgája

3-4 kanál tejföl

Ezt eldolgozni és három lapot sütünk belőle

Krém: az egyik lapot finomra szétmorzsoljuk, adunk hozzá 2 dl tejet, 2 kanál kakaót, 2 kanál ízet, egy pici rumot, 10 dkg vajat, és 15 dkg cukrot

Tetejére: 4 tojás fehérjét felverjük gőz felett 20 dkg porcukorral

 

4., Borzos Kati

20 dkg zsírt eldörzsölünk fél kg. liszttel, 3 tojás sárgáját 15 dkg porcukorral, 3 kanál tejföl, 1 kiskanál szodapor, 1 citrom, pici só,

2 felé osszuk, felét megkenjük ízzel, a másikat rátesszük

 

5., Bomba tészta

20 dkg vaj vagy margarint eldörzsölünk 20 dkg porcukorral, lassan hozzáadunk 7 tojás sárgáját és 20 dkg lisztet, 1 sütőport és negyed órát pihenni hagyjuk.

3 lapot sütünk belőle, lehet 1 barna lap.

A közepébe egy kis kakaóval és két sárga Krém, bármilyen finom krém lehet.

 

6., Citrom szelet

50 dkg liszt

10 dkg cukorű20 dkg margarin vagy zsír

3 tojássárgája, 1 sütőpor, tejföl, hogy puha tészta legyen. A tésztát 4 fele osszuk és a tepsi hátán megsütjük. Krém: bármilyen finom krém lehet, csak bele kell tenni egy kis citromot.

 

7., Hadia tészta

10 tojás fehérjét felverjük 10 kanál cukorral, 30 dkg dió és két-három kanál liszt, 2 vanilia. Négy lapot sütünk.

Krém: 10 tojás sárgáját, 5 kanál cukorral gőz fölött megfőzzük és utána beleteszünk egy margarint.

 

8., Szalakálés lap

3 egész tojást, 30 dkg cukrot, 15 dkg margarint vagy zsír, eldörzsölünk, habosra. 80 dkg liszt 2 dl tej, 1 kiskanál szalakálé.

6 órát állni hagyjuk, 4 lapot sütünk

Krém: ízlés szerint bármilyen

 

9., Perec

Fél kg liszt, 1 margarin vagy zsír, 3 g. élesztő, pici só, egy pohár tejföl, hidegre kell tenni, pici köménymag és formába megsütni.

 

10., Pik-Nik

1 margarin, 1 kg liszt, 1 liter tej.

fél liter ásványvíz, 1 kicsi élesztő

2 kiskanál köménymag, só,

az egészet összekavarjuk, mint  a palacsintát és így tesszük a formába és sütjük.

 

11., Citromos

10 kanál olaj, 7 kanál tej, 7 kanál cukor, 2 tojás, 1 kis kanál szalakálé, pici só, 1 citrom

Krém: citromos fehér krém

 

12., Isler

50 dkg liszt, 20 dkg zsír, 20 dkg cukor, 1 tojás, kis kanál szalakálé, pici tej, hogy puha tészta legyen

Krém: 7 kanál liszt, fél liter tej, 2 kanál kakaó, 1 vanília, pépet főzünk belőle, ha kihűl 20 dkg cukor és 1 margarint keverünk bele.

 

13., Kék 1.

30 dkg cukrot eldolgozunk 8 tojás sárgájával, 1 dl olajat 2 kanál tejben felfuttatott 1 kanál szalakálét  a tojás fehérjét felverjük, és hozzáadjuk a masszához. Utána 40 dkg lisztet és lehet diót, és róhótot is bele.

 

14., Szalontai kifli

4 tojás sárgája

60 dkg liszt

20 dkg zsír

2 dl tejföl, pici só

Ezeket, mind összegyúrjuk, 8 cipóra osztjuk, rendre kinyújtjuk, olvasztott zsírral megkenjük é felcsavarjuk. Utána felvágjuk és kifliket formálunk.

Töltelék: 20 dkg cukor, 4 tojás fehérje, 20 dkg őrölt dió

 

  1. Kávés tészta

6 tojás, 12 kanál cukor, 1 sütőpor, 8 kanál darált dió, 4 kanál liszt. Ez egy piskóta tészta

Krém: 1 margarint eldörzsölünk 20 dkg porcukorral, 2 kanál feketekávéval, 4 kanál pergelt dióval, és 2 egész tojással.

Tetejére: glazur

 

16., Mézes pogácsa

1 csupor cukrot megpergelünk és feleresztjük egy csupor vízzel és hozzáadunk egy másik csupor vizet. Ezt szirupnak főzzük. Ha kihűl, hozzáadunk 1 kanál szalakálét, 3 tojás sárgáját és annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy puha tészta legyen.

Ezt kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra és pohárral kivágjuk – ha van, jó belegyúrni szegfűszeget. A tojás fehérjét egy csupor cukorral gőz felett felverjük, és a pogácsára tesszük.

 

  1. Mákos lap

6 tojás, 25 dkg cukor, 20 dkg darált mák, 1 kávés kanál bikarbonát, 2 kanál liszt. Ebből 4 lapot sütünk a tepsi hátán.

Kém: 1 vanília pudin, 20 dkg cukor, 3 dl tej, ha kihül 1 margarint belekeverünk.

 

18., Kókusz tészta

35 dkg liszt,

15 dkg vaj vagy margarin

1 kanál kakaó,

1 tojás

Ezeket tejjel összegyúrjuk, és két lapot nyújtunk.

Krém: 6 tojás fehérjét, 20 dkg cukorral felverünk keményre és hozzáadunk 25 dkg kókuszreszeléket, a két lap közé tesszük és így sütjük.

Tetejére: 3 dl tejből és 3 evőkanál lisztből 6 tojás sárgájából, 20 dkg cukorból pépet főzünk, mikor kihűlt, beleteszünk 1 margarint, a tetejére glazur.

 

19., Tekercs

1 kg liszt, 24 dkg zsír, fele margarin, 3 dkg élesztő, 3 kanál cukor, 2 tojás sárgája, pici só, pici tej

Töltelék: 300 dkg dió, 30 dkg cukor

 

20., Dió

4 kanál kakaó, 20 dkg porcukor, 50 dkg liszt, 1 margarin vagy zsír, 15 dkg darálr dió, tej amennyit felvesz

Krém: bármilyen diós krém lehet

 

21., Rumos diós tészta

4 tojás, 4 kanál liszt, 4 kanál cukor, 2 kanál kakaó, 1 sütőpor, ezekből egy piskótát kell készíteni, sütni.

Rátenni a piskótára: 20 dk darált dió, 10 dkg cukor 1 rumaroma.

Krém: kakaós krém és

Tetejére: glazur

 

22., Néger kocka

1 csupor olaj, 1 csupor citrom, 1 csupor tej, 1 csupor liszt, 4 tojás sárgája, 2 kanál kakaó, 2 sütőpor, 2 vanília. A tojások fehérjét gőz fölött cukorral felverni és mikor majdnem kész a tészta, de még sül akkor rátenni.

 

23., Regina Marina

  1. lap: 4 tojás, 4 kanál cukor, 4 kanál liszt, ezekből 2 lapot sütünk a tepsi hátán
  2. lap: 6 tojás fehérje, 6 kanál cukor, 25 dkg pergelt dió apróra vágva, 2 kanál liszt

Krém: 6 tojás sárgája, 6 kanál cukor, gőz fölött sűrűre főzzük, miután kihűl 1 margarint adunk hozzá

Tetejére: glazurt vagy tojásfehérjét felverve

I.,  lap piskóta,

- krém

II.,  lap pergelt diós piskóta

  • krém

I., lap piskóta

Tetejére: glazur vagy tojásfehérje

 

  1. Poronyó karikák

Fél kg liszt, 25 dkg cukor, 15 dkg zsír, 2 tojás egészen, sütőpor, pici tejföl, só, citrom,

Kivágni és darabos dióval megszórni

 

  1. Japán szelet

14 dkg cukor, 14 dkg őrölt dió, 6 dkg zsír, 2 tojás fehérje (hab+3 k.kanál cukor)

10 dkg liszt, 1 sütőpor, egy kicsi tej, hogy önthető tészta legyen, Tepsibe sütjük.

4 tojás sárgáját, 15 dkg cukorral kikavarni és ráöntjük a forró tésztára és még sülni hagyjuk. Ha kihűl, finom krémet teszünk rá és a tetejére glazurt.

 

  1. Snikers

7 tojás fehérjét felverjük 20 dkg cukorral, hozzáadunk 20 dkg őrölt diót, 2 kanál lisztet, pici sütőport.

Krém: 20 dkg cukrot karamelizálunk, majd bele teszünk 20 dkg pergelt vágott diót,, picit hagyjuk a cukorban karamelizálódni, majd beleteszünk  1 margarint, miután olvadni kezd a margarin, hozzá adjuk a 7 tojás sárgáját, mindegyikhez 2-3 evőkanál cukrot. Főni tesszük, amíg vastag lesz. Forrón rátesszük a lapra, majd ráreszeljük a csokit.

 

27., PAX

8 tojás (piskóta)

8 kanál liszt

8 kanál cukor

2-3 kanál kakaó

Krém: 3 tojás egészen

30 dkg porcukor

30 dkg csoki

2 vanilia

Hozzávalókat gőz felett megfőzni, amikor kihűlt,1 margarint belekeverünk.

Tetejére: glazur.

 

28., Köttes poronyo

1 csupor zsír, 3 csupor liszt, 1 dl tej,

1 kicsi élsztő

3 kanál cukor

 3 tojás

Töltelék:

1 csupor darált dió, 1 csupor cukor,

1 nyers tojás, úgy készül, mint az almástészta, hagyjuk kelni és utána sütjük.

 

29., Hófehérke

30 dkg liszt, 3 evőkanál cukor, 2 tojás, sárgája, 1 kis kanál szalakálé felfuttatva, 1 dl tej, pici só, 1-2 órát állni hagyjuk.

Krém: 15 dkg őrölt diót leforrázunk 1 dl tejjel, hozzáadunk 15 dkg porcukrot és 1 margarint, vaniliát.

Tetejére: 2 tojás fehérjét felverni 20 dkg cukorral.

 

30., Fagyi tészta

4 tojásból kakaós piskótát sütünk.

Krém: 3 tojás, 9 kanál cukor, gőz felett megfőzni, mikor kihűl, 1 margarint keverünk bele.

Tetejére: tojáshabot tenni.

 

31., Mákos + kókusz

8 tojás fehérje,

20 dkg cukor

20 dkg mák

20 dkg kókusz

pici bikarbona, ebből egy lapot sütünk

Krém: 3 dl tej. 3 kanál liszt, 15 dkg cukor, 8 tojás sárgája, ebből pépet főzünk.

1 margarin.

Tetejére: glazur

 

32., Eper pudingos

7 tojás fehérjét felverni, 7 kanál cukorral, 7 tojás sárgáját, 3 per pudingot a liszt helyett, sütőpor.

Krém: tojáskrém

Tejére: glazur

 

33., Kávés szelet

6 tojás, 10 dkg őrölt dió, 10 dkg cukor, 1 kanál őrölt kávé, 3 kanál liszt, sütőpor. A kávét összekeverjük a liszttel. Az összes hozzávalót piskótának megsütjük.

Krém: 1 kakaó pudingot megfőzünk 3 dl tejben 15 dkg cukorral, 1 margarint habosra keverünk, rendre hozzáadunk 3 nyers tojás sárgáját és 1 kanál kávét.

Tetejére: 3 tojás fehérjét gőz fölött felverünk 20 dkg porcukorral.

 

34., Kürtös

70 dkg liszt,24 dkg zsír, 1 kis élesztő, 4 kanál cukor, 2 tojás sárgája, pici só, tejből amennyit felvesz, kelni hagyjuk, és utána vékonyra nyújtjuk, felcsavarjuk a formára és utána jó finom krémmel töltjük. Csokiba forgatjuk és dióval szórjuk.

 

35.,  Visz tészta

6 tojás fehérjét habbá felverni, 6 kanál cukorral,

6 tojás sárgája

6 kanál őrölt dió

4 kanál liszt

Krém: lehet tojás krém vagy vanília puding is

Tetejére: 4 tojás fehérjét gőz fölött felverünk 8 kanál cukorral. Közben odateszünk 5 kanál cukrot, hogy megolvadjon, mikor kész van, ráöntjük az olvasztott cukrot a habra állandó keveréssel. A tetejére apróra vágott diót teszünk.

 

36., Pergelt diós

6 tojásból diós piskótát készítünk, de tepsi hátán süssünk 3 lapot belőle. Mikor megsül, megolvasztunk 8 kanál cukrot és a lapokra kenjük a forró cukrot.

Krém: tojásos krém

 

37., Kakaós diós

6 tojásból kakaós piskótát sütünk

Közepére: 20 dkg őrölt dió, 20 dkg cukor, 1 rum, 1 dl tejjel leforrázni.

Krém: kakaós krém,

Tetejére: glazur

 

38., Finom poronyo karikák

40 dkg liszt

18 dkg margarin

15 dkg porcukor

4 tojás sárgája

4 kanál tejföl

2 vanilia, késhegynyi szodapor

Ezt az egészet össze kell gyúrni és pohárral kivágni és megsütni. Ízzel vagy krémmel össze kell rakni.

 

39.,  Diók

75 dkg liszt

25 dkg cukor

3 egész tojás

1 margarin

1 sütőpor, citrom, tejföl amennyit felvesz

Közepébe krém.

 

40.,  Fantázia tészta

1 és fél csupor liszt

1 csupor cukor

1 kanál kakaó

1 tojás

9 kanál olvasztott zsír, késhegynyi szalakálé,

Ezekből 2 lapot sütünk

A közepébe 4 tojásból piskótát sütni

Finom krémmel összerakni.

 

41., Szalakálés karikák

6 tojás, 1 kávés kanál szalakálé

1 kanál zsír,

1 pohár cukor, liszt amennyit felvesz,

Egy éjszakát pihentetjük a tésztát, másnap kinyújtjuk, pohárral kivágjuk, és megsütjük.

 

42., Havasi kifli

1 kis élesztőt felfuttatunk fél liter tejben, 50 dkg liszttel, 20 dkg zsírral, lehet fele olaj is, kicsi só. Könnyen nyújtható tésztát gyúrunk belőle. Kelni hagyjuk és kifliket formálunk belőle.

 

43., Tészta lapok

3 tojás, 22 kanál cukorral eldörzsölni, 12 kanál olajjal, 12 kanál tejjel, 1 sütőpor,

1 kávés kanál szalakálit 1 dl tejben felfuttatni,

citrom, liszt, amennyit felvesz.

 

44., Torta krém

10 kanál cukrot teszünk egy lábasba pergelni, miután elolvadt szép pirosra pirítjuk, hozzáteszünk 4 evőkanál lisztet, jól összekavarjuk és 2 csésze tejet, 1 cs. vaníliát teszünk bele és jó vastagra főzzük. Levesszük a tűzről, beleteszünk még 2 kanál kakaót, és ha kihűl 1 margarint.

 

45., Jaj de jó

15 dkg vaj vagy margarin, habosra kavarniű5 tojás sárgáját, 20 dkg cukrot

1 citrom héja, 20 dkg liszt, kis szodapor és végül 5 tojás fehérjét habbá verni. A tepsibe darabos dióval megszórjuk, lassú tűznél süssük, világos pirosra.

 

46., Keksz II.

70 dkg liszt

25 dkg margarin vagy zsír

25 dkg cukor

4 egész tojás

1 kávés kanál szalakálé

citrom leve, haja, 1 vanília, pici só, tej, amennyit felvesz.

 

47., Székely poronyo

40 dkg liszt

25 dkg zsír

20 dkg cukor

2 tojás

1 sütőpor

 1 citrom

Összegyúrjuk, tepsibe tesszük, ízzel megkenjük

6 tojás fehérjét felverünk 30 dkg cukorral, 30 dkg darált dióval rátesszük és így megsütjük.

 

48., Manyi szelet

60 dkg liszt

20 dkg zsír

20 dkg cukor

3 kanál tejföl

3 tojás sárgája

1 citrom

késhegynyi szodapor

3 lapot ütünk belőle

2 fehéret, az egyikbe tesszük bele a kakaót.

Krém: 25 dkg dió, 1 dl tej,25 dkg cukor, 2 kanál kakaó, 25 dkg margarin. Habosra kikeverjük.

 

53., Rumbó

50 dkg liszt, 10 dkg cukor, 20 dkg zsír, 1 egész tojás, kevés szalakálé, tej amennyit felvesz. 3 lapot sütünk belőle.

Töltelék: Egyik lapot összemorzsoljuk kicsi tejjel, 20 dkg cukorral, 15 dkg vajjal, 1 dl rum, 1 marék dióval, jól kikeverjük, majd a lapok közzé tesszük,

Tetejére: glazurt.

 

54., Dobos

50 dkg liszt

30 dkg margarin vagy zsír

20 dkg porcukor

1 tojás, 1 sütőpor felfuttatva

4 lappot sütünk belőle.

Krém: a dobos krémje

 

55., Nadia lapok

80 dkg liszt, 25 dkg cukor, 20 dkg zsír, 3 tojás, 1 sütőpor vagy szodapor, tejföl, amennyit felvesz. 5 lapot sütünk belőle.

Krém: 50 dkg cukrot megpergelünk és feltöltjük egy fél liter tejjel, egy kicsit főzzük, levesszük a tűzről és belekeverünk 25 dkg darált diót, 1 margarint, 1 rumot (aromát)

 

56., Alina

I., lap 7 tojás sárgáját jól kikavarjuk 10 dkg cukorral, hozzáadunk 3 kanál lisztet, 1 sütőport, 2 lapot sütünk belőle

II.,, lap 7 tojás fehérjét 12 dkg cukorral kemény habbá verünk, 12 dkg darált dióval 1 kanál kakaópor, 1 kanál olaj, 1 kanál liszt, 1 sütőpor citromlébe felfuttatva.

Krém: 6 egész tojást 20 dkg cukorral gőz fölött fölverni, 2 cs. vanilia, ha kihűlt, 25d dkg margarint belekeverünk.

Tetejére: glazur.

 

57., Csoki tészta

8 tojás sárgája, 8 kanál cukor, 2-3 kanál prézli, 2-3 kanál kakaó, 8 tojás fehérje, 20 dkg dió, 5 kanál liszt. Összekeverni, megsütni

Krém: 20 dkg cukor eldörzsölni 4 tojás sárgájával, 1 rum aroma, 4 tábla csokoládét beleolvasztani, 4 kanál kakaó.  Mikor kihül 25 dkg margarin bele,

Tetejére: 4 tojás habját.

 

58., Stolojan

6 tojás sárgáját 15 dkg cukorral, 6 kanál olajjal, kevés szodaporral habosra kavarunk, Hozzáadunk 3 kanál kakaót és annyi lisztet, amennyit felvesz. Két lapot nyújtunk. belőle és a tepsi hátulján megsütjük.

Krém: 2 dl tejet 3 kanál lisztet, 3 kanál cukrot, 3 cs. vaniliát sűrű krémmé főzünk. Ha kihűlt 25 dkg margarint keverünk bele.

Tetejére: 6 tojás fehérjét, 25 dkg cukorral gőz felett keményre verünk, a tetejére tesszük és csokit reszelünk rá.

 

59., Kávés diplomat

7 tojás sárgáját eldörzsölni 30 dkg cukorral, 7 kanál kávé, 7 kanál vizet, amíg hab lesz, utána 20 dkg lisztet 1 kiskanál szalakálé és a 7 tojásfehérje.

Krém: 1 cs vajat elkavarunk 20 dkg cukorral és 3 tojás sárgájával. A tésztát kettőbe vágjuk a krémmel megtöltjük, lehet diót is tenni a krémbe.

 

60.,  Krém

10 evőkanál cukrot teszünk egy tálba pergelni, miután elolvad és szép piros, hozzáteszünk 4 evőkanál lisztet, jól összekavarjuk és 2 csésze tejet, 1 cs. vaniliát és vastagra főzzük. Levesszük a tűzről, teszünk bele még 2 kanál kakaót és 1 vajat vagy 1 kocka margarint.

 

61., Citromos szelet

40 dkg liszt, 18 dkg zsír, 10 dkg cukor, 1 tojás, tejföl, késhegynyi szodapor, 1 kkanál szalakálé futtatni, 1 citrom.

 

62., Kakaós lap

10 dkg margarin, 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 kkanál kakaó, 1 kis kanál bikarbonát, 1 kanál tej

Krém: Bármilyen lehet

 

63., Rahátos tészta

I., lap 7-8 tojás fehérjét, 20 dkg cukor,

1 csupor rahát, 1 csupor dió, 1 csupor liszt, 1 cs. sütőpor

II., lap vizes piskótát 4 tojásból, 2 lapot sütünk

Krém: 7 tojás sárgája, 25 dkg cukor, 3 cs. vanilia, 2 dl tej, 3 kanál liszt, 25 dkg margarin.

Tetejére: Glazur

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azenvicem.blog.hu/api/trackback/id/tr5113705866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása