Ezek a receptek Bálint Annuska néni és lánya, Ibolya receptes füzetéből valók. Úgy adom közre, ahogyan a füzetben voltak leírva betűről-betűre.
Savanyúságok:
Zakuszka
4 kg pirospaprika
4 kg vineta, lehet kevesebb is
1 kg fehér hagyma
1 liter paradicsom
1 liter olaj
babérlevél, só, bors
Vegyes
2 kg gyalult káposzta
2 kg paprika : 1kg piros paprika, 1kg zöld paprika
1 kg ugorka
1 kg fehér hagyma
4 dkg cukor
14 dkg só
2,5 deci ecet
1 kanál szalat
1 fél kanál …. (kapor?)
24 órát állni hagyni
Kecsop
15 db piros gogos
5 éret piros paprika csípős
3 kisebb celler gyökér
Ezt ledarálni és ledinsztelni a saját levével. Hozzátesszük a 1/2 liter paradicsomot, ¼ kg cukrot, ¼ liter ecetet, 3 evőkanál sót, 8 db babérlevelet, 2 cs szemes borsot, 2 órát főzzük lassú tűznél. Száraz dunsztba tesszük.
Zöld paszuj
5 kg fuszujka
1 liter olaj
6 hahyma
1 liter paradicsom
zöld petrezselyem
2-3 celler levél
Páté
1 kg máj
1 és fél kiló hagyma
Egy fazékba odateszük alol a szalonát megvágva reá a hagymát, reá a hust felül a májat.
Feltöltjük vizel amedig ellepi. Ezalat lefő a víz körül belül felére, ha nem akkor letöltjük. Azután az egészet összedaraáljuk 2-3 szor, megfüszerezük só bors.
Kidunsztoljuk. Jobb ha lefő az egész víz.
Gogos eltevés
5 kg gogos paprika
egy fél liter ecet
egy fél liter olaj
egy fél liter cukor
8 dcl föt paradicsom
babér
bors
4-5 kanál só
Ecetet, olajat, cukrot, paradicsomot, babér, bors, só.
Az egészet odateszük a lábasba addig mig a paprika szint változtat. Ki veszük melegen borkánba teszük. Szalicil jön a tetejére.
Ugorka R. eltevés
5 P kanta ugorkához
5 kanál só
5 deci ecet
2 kanál cukor
1 konzervánt
bors, babér
Nem kell forázni, csak megmosni beteni és megkötni.
Csípős hagymás
3 literhez – fele ecet fele víz
3 kanál só
6 kanál cukor, torma
Sült paprika
Megsütni olajban és 5-6- orát állni hagyni ecetes cukros olajos pici vizben. Kidunsztolni a fövéstől 20-30 percig.
Zakuszka paszuj
7 kg paprika
2 kg hagyma
1 liter paradicsom
1 és fél liter olaj
1 liter paszuj
bors, babér, só izlés szerint.
Miuton megvan száraz dunsz.
Ugorka
8 decis borkán
egy fél deci ecet
1 kanál só
1 kanál cukor
a többi víz
az ugorka, murok karikára vágva
bors, babér
3 literes borkán
és még egy fél és1 és ½ ecet
kanál só
kanál cukor
a többi víz
bors, babér, konzervánt
Zöld paszuj paradicsomos
6 kg paszuj
½ liter olaj
petrezselyem, celler, megvágva apróra.
3 kg paradicsom
Adateszük az olajat, beleteszük a paszujt és egy csupor vizet egy csupor 6 marék sót.
Nem kell lefedni, mikor megfőt beleteszük a paradicsomot.
Ha föt a paradicsomal akar leveszük.
Tetejére szalicil.
Zöld paszuj
5 kg paszuj
1 és fél liter paradicsom
1 liter olaj, hagyma, petrezselyem, celler, szalicil, Beteni borkánba és kidunsztolni.
Hordos savanyúság
13 liter víz
½ kg só
½ kg cukor
1 liter ecet
3 dkg szemes bors (2 csomag)
2 cs. mustármag
1 cs. szalicil
1 cs. babérlevél
7 kiskanál borkénpor
3 kiskanál borkénsav
szőlőlapu 15 drb
Zöldségek:
apro hagyma, uborka, csipös paprika, zöldparadicsom, töltött paprika káposztával, karfiol, tök, dinye, stb.
(30 literes hordóhoz 1 ½ adag)
Gogos eltevés Ilonka
2 liter víz
1 liter ecet
15 dkg só, (7 kanál)
25 dkg cukor vagyis minden izlés szerint.
Zakuszka
10 kg vineta
5 kg paprika sütve
5 kg gogosár
2 1/2 kg hagyma
2 liter olaj
babér levél
örölt bors
egész bors
1-2 liter paradicsom
1 marék cukor
só
Dunsztolni, száraz dunszt.
Lecsó
4 kg paprika
2 kg hagyma
3 kg paradicsom
1 liter olaj
1 tasak levespor
25 dkg rizs félig megfőve
Ételizesítő
5 kg paradicsom
2 kg paprika
1 marék petrezselyem
4 szál celler
só izlés szerint
Kecsap
5 kg paradicsom megvágva
3 kg paprika megvágva
1, 5 kg hagyma
babér,
celler
petrezselyem
darált bors – 2 kanál
mustár 2 kanál
só izlés szerint, cukor
Megfőzni 1,5 órát, lepaszirozni. Szalicil.
Uborka
8 dcl borkánba
2 karika hagyma
utána az uborka
2 unyi ecet
2 közepesnyi kanál só
4,5 II. cukor
a töbi víz
utána dunsztolni
Paprika sóban
5 kg paprika
3 dl olaj
só ízlés szerint
Megdinsztelni olajban a paprikát.
Paprika tötni soos vizbe:
Bele teni míg elveszti a szinét. Melegen rátötni a sos vizet bele kell egy kicsi szalicil.
Paszuj konzervbe
1 liter olajba megdinsztelni 1 kg hagymát, mikor megvan beleönteni egy másfél liter paradicsomot levét.
5 liter tejespaszuj külön vizben fözük meg és mikor megvan beleöntjük a hagymába, só, szemes bors, babérlevél, szalicil mikor kész van és teszünk a tetejére is.
Száraz dunsztba teszük.
Húsos étel:
Csiorbá de Burtá
1 orát ecetes vizben hagyni utána odatenni fözni. Külön vizbe borju hust fözni vagy más disznó hust fözni. Külön edényben murkot és az apro reszelöl lereszelni és egy fej fokhagymát. Feltöteni evvel a kocsonyás lével és hagyni egy fél orát öszefözni. A burtát ujnyi hosszukás szeletekre felvágni.
A Burtát többször kell cserélni a vizet fözéskor. Miután megföt öt tojást, sárgáját tejlellel felereszteni.
TÉSZTÁK – Sütemények
1.,
6 tojásból piskótát sütünk
7 tojás fehérjét felverünk 1 csésze cukorral és hozzáadunk 2 kanál lisztet 10 dkg csokoládét darabokra vágva, 10 dkg mazsolát, 1 kanál rumot, 20 dkg piritot diot aprora vágva ezt megsütjük. Ez lesz kettévágva a piskota közöt.
Krém: = tojás sárgája, 7 kanál cukor 2kanál tej gözön sürűre fözük. amikor kihüll hozzá adunk 1 csomag vajat.
2., Mézes tészta
1 tojás
1 csupor cukor
1 kávés kanál szalakálé
1 kávés kanál bikarbonát
2 kanál …..
A kemencén felfözük, amikor elkezd főni leveszük, és anyi lisztet adunk hozá, hogy gyurható tésztát kapjunk.
4 lapot sütünk.
3., Jancsika
1 egész tojás
4 evőkanál porcukor
1 kávés kanál szalakálé
10 dkg margalin
2-3 kanál tejföl
250 dkg liszt 3 lapot sütünk.
Krém:
1 csomag vaj
250 dkg porcukor, pép
a krémet ketöbe osszuk az egyikbe kakaot, a másikba vaniliát teszünk.
Glazur:
1 tojás fehérjét egy pohár cukoral göz fölöt habosra
4., Elen
4 tojás
10 dkg cukor
2 kanál kakaó
10 dkg liszt
1 sütöpor
Piskotát készitünk.
Krém I.: 20 dkg örölt dió
10 dkg porcukor
150 gr rum
Krém II: 4 egész tojás, 8 kanál cukorral gőz fölöt verjük amedig megvastagszik. Amikor kihül hozáadunk 2 kanál kakaot meg egy habosra vert vajat. Tetejére reszelt csokit teszünk.
5., Szilvia I.
2 egész tojás, 10 dkg cukor, 3 dkg zsír, 1 kanál méz gőz felet fözzük, Amikor kikült hozzá adunk 4 kanál tejfölt egy kicsi tejet és lisztet amenyit felvesz. 4 lapot sütünk.
Szilvia II.
10 tojás habja, 30 dkg cukor, 30 dkg örölt dió. 4 lapot sütünk.
Krém:
10 tojás sárgáját kikavarjuk 10 kanál cukorral gőz fölött míg vastag lesz, hagyjuk kihülni és belekeverünk 30 dkg. vajat.
6., Ordás – Turos tészta
25 dkg cukor
25 dkg liszt
3 tojás sárgája
1 dcl olaj
1 dcl tej
1 kiskanál szalakálé
Három tojás fehérjét felverjük kemény habá a fele cukkoral. A három tojás sárgáját a másik fele cukoral olajal tejel a szalakálét kikavarjuk. Mikor megvan, összeadjuk, mint a piskotát. A tésztát betöltjük a tepsibe és a tölteléket kiskanálal ráteszük a tésztára. Tetjére porcukor.
7., Lucsi tészta
8 tojás sárgáját eldörzsölni 22 kanál cukorral, 12 kanál vízzel, 1 sütőporral, 2 kanál forró tej, 2 vanilia, 1 kanál örölt kávé, 17 kanál örölt dió, 13 kanál liszt összekeverni, bele a tojás habja.
Töltelék:
30 dkg töltelék, 3 tojás sárgájával elkavarni ½ vajat. Tetejére is krém, dióval megszorni.
8., Kokusz szelet
4 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg, liszt, 1 sötőpor
Krém: 6 tojás sárgája, 10 kanál cukorral felfözni göz felet, 25 dkg vajjal elkeverjük 6 tojás fehérjét 12 kanál cukorral göz fölöt keményre verni és beteni 150 gr kokuszt.
9., Mézes lapok
45 dkg liszt, 1 tojás, 15 dkg cukor, 1 kanál szodapor, 2 kanál méz, 3 kanál tej, 3 dkg margalin
10., Petre Román
8 tojás, 8 kanál cukor, 8 kanál liszt, 8 kanál dió megpergelve, sütöpor, 3 lapot sütünk.
Külön mindegyik lapra 5 kanál cukrot teni megpergelve.
Krém:
4 tojás sárgája, 1 csupor cukor, 4 kanál liszt, 1 csupor tej, felfözni. Ha kihül 1 margalin vagy vajat teszünk a krémbe. A tetejére 4 tojás fehérje göz felet felverni 5 kanál cukoral.
11., Május virág
6 tojás, 2 kanál víz, 8 kanál cukor, 3 eper puding
Krém:
1 vanilia puding 20 dkg margalin, A tészta közepébe teszük, a tetejére is, és megszorni diszitő cukorral.
12., Dobos tészta
6 tojás sárgáját 20 dkg cukoral habosra kavarni, hozzá 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, és a tojás habja.
4 lapot sütünk.
Krém:
20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 3 dkg kakaó, vanilia
Tetejére 10 dkg cukor megpergelve.
13., Keksz tekercs
¼ kg kekszet ledarálni, 10 dk porcukorral, 10 dk darált dioval, 1 dcl fekete kávéval, 1 vaniliával összegyúrjuk. Pocukorral meghintett celofánra kinyujtjuk.
Krém:
10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 kanál kakaó habosra kvarjuk és ezzel megkenjük a celofánra kinyujtot tésztát és felcsavarjuk.
14., Citrom szelet
12 kanál olaj, 12 kanál tej, 12 kanál cukor, 2 kávéskanál szalakálé, 2 tojás. A cukrot és a tojást elkavarni a tejel és az olajjal. Lisztet amenyit felvesz. Lapokat sütünk. 4-5.
Krém: ½ liter tej 6-7 kanál liszt pépet főzünk, 20 dkg vaj, 1 citrom egészen.
15. Zserbó
50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 12 dkg (kanál) cukor, 3 tojás sárgája, só, citrom, rum, vanilia.
Öszegyurjuk 2 orát pihentetjük.
4 fele osztjuk. A lapot megkenjük izel és rá cukros dió. Tetejére glazur.
16. Párizsi
30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 citrom héja, vanilia, 1 sütőpor, 6 tojás, sárgája,
Öszegyurjuk, Betenni a tepsibe, megkeni izzel, 30 dkg dió, 30 dkg cukor, 3 tojás fehérjének a habja ráteni az izzel megkent tésztára.
- Hólabda
8 tojás sárgáját habosra keverünk 35 dkg cukorral hozáadunk 7 evőkanál forró vizet kakaót, sütőpor, 25 dkg lisztet majd a tojás habját.
- Kokuszós
30 dkg cukor, 30 dkg vaj, 1 tojás, 3 kanál méz, 2 dl tej, 1 sütőpor, 35 dkg liszt jól összekeverni, megsütni egybe és ha kihült kockára vágni.
Glazur:
3 dkg kakaót eldörzsölni egy kis tejjel, 35 dkg cukorral, 7 dkg vaj, 15 kanál tej, ebből szirupot fözzünk. Kokuszba mártjuk.
- Krémes
2 csupor liszt, 1 tojás, pici só, tej, hogy puha tésztát kapjunk. 1 csupor liszt, 1 kanál zsir ezzel megkenjük, mint a hájast.
Krém:
5 tojás sárgája, 7 kanál liszt, 1 csupor cukor, ½ liter tej, 5 tojás kemény habja, vanilia.
- Veronika
1 lap: 4 tojás, 4 kanál cukor, 5 kanál liszt, ½ sütőpor, piskótát készitünk.
2 lap: 5 tojás fehérje, 18 dkg cukor, 18 dkg dió
Krém: 5 tojás sárgája, 5 kanál cukor, 1 dkg kávé göz fölöt kavarjuk míg megvastagszik + 20 dkg vaj.
Glazur csokoládé.
- Almatorta
250 gr. margalin megfőzni egy csésze cukoral, beleteszünk ½ kiló almát egy kicsit dunsztoljuk majd ki hülni teszük. 5 tojásból piskótát készitünk ráöntjük az almára és abban az edényben meg is sütjük. Ha megsült kiborítjuk hogy felül kerüljön az alma. Ha kihült diszitjük pudingal és tejszínhabal.
- Isler
60 gr liszt
30 gr margalin
150 gr porcukor
2 tojás sárgája
2 kanál tejföl
2 kanál zsir,
szó,
½ szodapor
Glazur: 150 gr. porcukor, 2 kanál kakaó, 2 kanál olaj, 3-4 kanál forró víz simára kavarjuk.
Krém:
vaj, porcukor, kakaó
22., Kelt tészta
70 dkg liszt,
2 tojás sárgája
25 dkg margalin
1 kis csomag élesztő
pici só
3 kanál cukor
citrom reszelék
1 borkán aldtej (tejföl)
4 csomot csinálunk
diobelet, mákot teszünk bele.
Tepsibe teszük, tojás sárgával megkenjük. Éjszaka hidegre teszük.
23., Eper piskota
6 tojás fehérje, 10 kanál cukor, 6 kanál víz, 6 tojás sárgája, 2 málna vagy epres puding, 4 kanál liszt, 1 fél sütőpor.
A tojás fehérjét felverni 5 kanál cukorral, a sárgáját 5 kanál cukorral elkeverni és a sütőporral. A habot a tojás sárgájával a pudinggal összekeverni.
Krém:
3 tojás egészen és még 3-nak a sárgája, 8 kanál cukor, ezeket gőz fölött habbá verni. Ha kihűl egy vaj jön bele. Ezt a krémet a piskota közepébe tesszük. A tetejére habot verünk 3 tojás fehérje és 10 kanál cukor gőz fölött. A habra glazur jön.
24., Tejcsokoládé
1 deci víz
fél kiló cukor
fél kiló tejpor
10 dkg vaj
25., Patkó kifli
1 margalin
4 tojás sárgája
2 kanál cukor
só
1 dkg élesztő
2 dl tej
fél kiló liszt, vagyis menyit felvesz
tojásfehérjét habbá verni dioval
Tetejét tojásal megkeni.
26., 5 tojásból dios piskota
Tojásos krém: 4 tojás fehérjéből göz felet verni habot. Mikor fel van verödve bele teni 4 kanál cukorból szirupot csinálunk és bele ereszteni. Azonal ráteni a tésztára. Tetejére vagdalt diot szorni.
27., Kapucsino
Lap: 7 tojás fehérje, 7 kanál cukor, 150 gr. kokusz, 2-3 kanál liszt, 2-3 vanilia, 1 sütöpor kikent tepsibe megsütjük 20-25 percig
Krém: 7 tojás sárgája, 200 gr. cukor, 200 ml tej, 2 plik vaniliás kapucsinó, 1 vanilia buding, ha ki hül 1 margalin a tetejére friska csokoládé.
28., Mákos kokuszos
8 tojás habja, 20 dkg cukor, 20 dkg mák, 20 dkg kokusz.
Krém:
3 deci tej, 25 dkg cukor, 3 vanilia, 5 kanál liszt, 8 tojás sárgája, ezt megfözni és ha kihül 1 margalin.
Lap:
2 tojás, 5 dkg cukor, 5 dkg liszt, a tepsi hátán megsütjük a tetejére csokoládé.
29., Nádia
8 tojás fehérje, 8 kanál víz, 16 kanál cukor, 1 csupor vagdalt dió, 1 csupor vágot ráhát, fél csupor liszt, 1 sütöpor.
Lap:
8 tojás sárgája, 2 egész tojás elkeverni 5 kanál cukorral, 5 kanál liszt, sütöpor
Krém:
4 egész tojás, 8 kanál cukor, 1 margalin, vanilia izlés szerint.
30., Tészta
3 tojásból, 3 kanál vízből, 6 kanál cukorból, 6 kanál liszt, piskotát sütünk.
2 lap: 3 tojás fehérje, 24 dkg cukor, 1 vanilia, buding, 1 deci tej, göz felet fözni amig vastag, ha ki hül öszekverni 1 margalinal.
Öszerakni: 1 lap bele krém, reá a kakaós keksz megáztatni kávéba.
Jön rá a másik lap, tetejére glazur.
31., Szalontai nagy kifli
60 dkg liszt, 20 dikg zsir eldörzsölni 4 tojás sárgájával, 1 csésze tejföl, pici só, az egészet jól összegyurjuk. 8-ba vágjuk. Mindegyik cipot kinyutni olvasztot zsiral megkenjük és fel kel csavarni. Egy fél ora pihenés után mindegyik darabot 8-ba vágjuk és kinyutjuk. Közepébe dió.
32., Rafaelló
2 dcl. víz, 90 dkg cukor, 3 csomag kokusz (20 dkg), 50 dkg tejpor, 1 csomag vaj, margalin. A vizet a cukoral és a vajal felfözük amig elolvad a cukor. Leveszük ls melegen 2 csomag kokuszt adunk hozá. Hülni hagyjuk. Utána beleteszük a tejport, lehet formálni golyokat. Közepébe megy, mazsola. Belehempergetjük kokuszba és színes cukorba.
33., Poronyo kalács
1 kg liszt
1 margalin
4 kanál zsír
élesztő, só, cukor, dió
34., Kokusz meglepetés
1 tojás, 100 gr. liszt, 20 gr. margalin, 125 ml. tej, 1,5 evőkanál méz, 190 gr, porcukor, ½ sütőpor,
Krém:
90 gr. kokusz, 4 dl. tej, 4 evőkanál liszt, 200 gr, porcukor, 200 gr. margalin
Szirop:
1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál porcukor, 1 dcl forró víz,
Diszités: 10 gr. kokusz, 2 gr kakaó előkészítés.
A vajat a porcukrot és a tojást keverjük habosra. A tejet a mézet a maszába adagojuk végül elkeverjük a sütöporal elkevert lisztet. Paprira bélelt tepsibe töltjük. Fözés után szirupal leöntjük.
35., Kerek tészta
60 dkg liszt,
20 dkg zsir
25 dkg dió
25 dkg porcukor
2 tojás sárgája
kicsi kanál szalakálé felfujtatva tejbe.
Tejet menyit felvesz. Kakaót legyen barna.
36., Hájas I.
50 dkg darált háj
80 dkg liszt
15 dkg liszt, amivel a hájat öszegyurjuk
3 tojás sárgája
1 kanál ecet
10 kanál tejföl
csipetnyi só, kanál cukor
Ásványvizet annyit tegyünk, hogy a laskánál puhább legyen. Kinyutni a tésztát ráteni a hájat. Háromszor ugyan így rákenni vékonyan, és ugyan így türni, mint a legelsőt.
3 órát pihen, egy-egy 15 percet, hagyni piheni, majd forro késsel vágni.
Hájas II.
2 adag – Hozávaló
1 kg liszt, 60 dkg háj
6 tojás sárgája, 2 kanál ecet, 4 dcl víz, egy pici só,
A lisztet 3 részre osztjuk az egyik részét öszekeverjük a hájal és a másik 2 részt összedolgozzuk a tojásal, ecetel és a vizel.
Háromszor kinyujtjuk és rákenjük a hájat. 25 percig piheni hadjuk.
Hájas III.
40 dkg liszt
1 tojás sárgája
pici só
2 kanál ecet
2 deci víz, rendre amenyit felvesz
Et öszegyurni.
Külön még:
20 dkg liszt
40 dkg háj összekeverni
Háromszor a tésztára keni.
Krémek, mázak
1., Fehér krém
2 tojás fehérjét kemény habbá verjük, 1 csupor cukorból szirupot fözünk, lassan hozzáadjuk a kemény habhoz.
2., Barna krém
4 egész tojást 100 gr cukorral felverni amig vastag lesz mikor kihült 2 kanál kakaót és 1 vajat keverünk hozzá.
3., Tojásos krém I.
2 tojás egészen, 5 kanál cukor, jól kikavarni amig elolvad a cukor. Fözni a kemencén amig jó vastag lesz. Ha kihül egy margalin kikavarva, vanilia izlés szerint.
Tojásos krém II.
3 tojás sárgája
9 kanál cukor
2-3 kanál tej, ezeket öszefözni
5 tojáshoz:
6 kanál liszt,
fél liter víz,
10 kanál cukor
4., Glazur:
3 dkg kakaót eldörzsölni egy kis tejjel, 35 dkg cukorral, 7 dkg vaj, 15 kanál tej, ebből szirupot fözzünk.
5., Napolitan töltelék
1 deci víz
25 dkg cukor
25 dkg tejpor
1 kanál kakaó
10 dkg margalin
citromlé, hogy ne cukrosodjék meg
Lenyomtatni
Más:
15 perc sütés
5 tojás
180 gr porcukor
50 gr liszt összekeverni
5 tojás sárgája, kicsi só,
kicsi szalakáli,
kakaó összekeverni
Más:
6 tojás fehérje, só
30 gr cukor
200 gr. margalin
20 gr. porcukor
6 tojás sárgája
1 kanál kakaó
Tálba tenni: a kemencére elolvad
Utána a tésztára
Más:
1 csupor cukor,
1 dcl olaj
2 cs. liszt
1 cs. zsemlekása
dió, mazsola, kakaó, citrom,
sütőpor, aludtej
tej.